Mange fejrede Genforeningen i Christiansfeld

Der blev langsomt men sikkert bygget op til det store klimaks ved den kombinerede fejring af 90-året for Genforeningen og Genforenings- og Grænsemuseets 15-års fødselsdag. Den store festdag startede med højt solskin, og pladserne i det opstillede telt på plænen ved Genforenings- og Grænsemuseet blev hurtigt fyldt, og flere stole måtte sættes til. Flere fanebærere var med til at skabe den perfekte ramme om festlighederne.

Flyverhjemmeværnets orkester gav koncert, og en række velrestaurerede veteranbiler fra Vamdrup Ford A-klub ankom på parkeringspladsen og skinnede om kap.

Efterfølgende ankom de indbudte gæster, blandt andre dagens hovedtaler Sundheds- og Indenrigsminister Bertel Haarder og frue samt museets protektorer H.E. Grev Ingolf og Grevinde Sussie.

I sin tale i anledning af 90-året for Genforeningen lagde Bertel Haarder vægt på det banebrydende demokrati, der i 1920 førte til, at Sønderjylland kunne stemme sig tilbage til Danmark. Hans tale omhandlede også de dansksindede, som var blevet tvunget til at deltage i første verdenskrig på tysk side, og han kom også omkring de nuværende udsendte danske soldater.

H.E. Grev Ingolf åbnede særudstillingen på Genforenings- og Grænsemuseet. En særudstilling, som netop handler om de danske sønderjyder, der blev sendt i kamp på tysk side under første verdenskrig.

Grevinde Sussie holdt indvielsestalen for den nye sti langs den gamle grænse. Stien, der starter ved museets parkeringsplads sydlige ende, har fået det officielle navn Grænsestien. Den er lavet af Taps Stilaug, og den følger den gamle grænse i cirka 500 meter.

Efter indvielsen af Grænsestien blev de flere hundrede fremmødte budt på vin, vand og honningkager, og de kunne nyde den smukke museumshave, som op til begivenheden var blevet klargjort af museets nye havelaug.

Flere end 300 gæster havde valgt at indtage frokosten på Den gamle Grænsekro, som havde anrettet et ægte sønderjysk pølsebord. Festlighederne fortsatte på kroen, hvor duen Carina Olesen og Bente Ibenfeldt stod for den musikalske del af underholdningen.

Mange af gæsterne benyttede sig af den gratis adgang til Genforenings- og Grænsemuseet om eftermiddagen, mens mange andre valgte at fortsætte fejringen af Genforeningen i Christiansfeld, hvor der blandt andet var en stor mindegudstjeneste i det fri ved biskop emeritus Søren Lodborg Hvas.

Flere billeder kan ses på www.genforeningsmuseet.dk/nyheder

Comments are closed.