Guide til Processorjunglen

 Af Kristian Hansen

 Kampen på processormarkedet er hård, men hvordan undgår man at blive snydt, når man ikke umiddelbart kan se på en processor, hvor hurtig den er?

Livet var meget lettere i gamle dage; en mand var en mand og en 66 MHz computer var hurtigere end en 40 MHz. Sådan er det ikke længere – efter vi har vænnet os til, at en 486DX 25MHz er hurtigere end en 386DX 40MHz, må vi nu til at indse, at selvom to processorer ligger på samme niveau, kan man ikke sammenligne deres hastighed ved blot at kigge på antallet af MHz.

MHz-værdien angiver, hvor hårdt en computer arbejder for at udføre det arbejde den sættes til. Som regel vil man kunne sige, at jo hårdere den arbejder, jo hurtigere er den, men den mand, der er stor og stærk behøver jo ikke, at arbejde ligeså hårdt som den mand, der er lille og slap. Man kan med andre ord sige, at det at måle en computers hastighed på MHz-tallet svarer til at måle en bils hastighed i antal omdrejninger per minut.

Fortiden

Tidligere var det sådan, at Intel satte standarden indenfor processorer. De andre processorfabrikanter, AMD og Cyrix, lavede så bare en anden – og billigere – udgave af den. Det var tilfældet med 80386 og 80486, men ved Pentium er den tradition blevet brudt. Mens Intel anvendte navnet Pentium for at adskille sit produkt fra konkurrenternes, valgte konkurrenterne at lave processorer, der godt nok kunne køre de samme programmer som Pentium’en, men var opbygget på en hel anden måde. Den forskellige opbygning betyder også, at computere med samme MHz arbejder med forskellige hastigheder. Således kan en 133 MHz processor af et fabrikat være hurtigere end en 166 MHz processor af et andet fabrikat.

Fremtiden

For at give et forbrugerne et sammenligningsgrundlag mellem de forskellige processorer forsøger man nu at indføre den såkaldte P-standard. Den angiver, hvor hurtigt en processor kører sammenlignet med en Pentium-processor. En processor, der hedder P166, vil således køre med samme hastighed som en Pentium 166, selvom den måske kun kører 133 MHz. Nogle fabrikanter tilføjer for øvrigt et plus for at vise, at processoren kører hurtigere end den tilsvarende Pentium-processor.

Selvom P-standarden vil være en redningsplanke for mange mindre erfarne pc-købere, ser den ud til at høre fremtiden til – indtil videre ses standarden i hvert fald kun på få processorer.

Nutiden

Som det nu skulle være klart at se, kan kommende pc-købere let føle sig alene i junglen, når de kigger på processorer. Denne artikel vil derfor give en beskrivelse af de forskellige processorer og teste deres hastighed. Testprogrammet – Smech – kan du finde på denne måneds cd-rom, og du kan se en beskrivelse af programmet og testene i boksen “Hvordan vi testede”.  Artiklen vil beskrive processorer fra de tre største producenter, AMD, Cyrix og Intel.

AMD5K86

Hvis man køber en AMD5K86 processor i den tro, at deres 90 MHz processor leverer samme ydelse som Intel’s, bliver man snydt. Er man derimod klar over, at den lavere pris har en årsag, er AMD5K86 stadigvæk et godt køb. Med en hastighed, der ligger under en Pentium 75 er processoren den langsomste i denne test. AMD lover dog, at de snart lancerer en ny serie AMD5K86 processorer, hvis ydelse ligger på samme niveau eller højere end den tilsvarende Pentium.

AMD 5K86

Til gengæld har AMD5K86 den fordel, at den på de fleste bundkort umiddelbart kan erstatte en Pentium-processor, idet de benytter den samme sokkel.

Bemærk i øvrigt, at AMD også laver AMD5x86, der er ikke en Pentium-klon, men en optimeret 486-processor. Dens ydelse ligger da heller ikke i Pentium-klassen.

Cyrix 6×86

Cyrix er det firma, der har den mest “folkelige” 6. generationsprocessor. I modsætning til Intel’s Pentium Pro, kan Cyrix 6×86 fås til fornuftige priser. Deres ydelser ligger så til gengæld ikke højere end de bedste Pentium-processorer.

Cyrix 6x86

Cyrix 6×86 kendtes tidligere som M1, og den kan – i modsætning til AMD5K86 – ikke sættes i de almindelige sokler, som Pentium bruger, da Cyrix anvender P24D-soklen (det samme gælder i øvrigt også for den lidt ældre Cyrix 5×86).

Som det ses af oversigten leverer Cyrix’s 6×86 100 MHz processor en lidt bedre ydelse end Intel’s Pentium 120.

Intel Pentium

Selvom Intel ikke længere har monopol på at lave processorer, er det stadigvæk dem, der sætter standarden. Det er deres processorer de andre sammenlignes med. Efter nogle problemer med regnefejl i de første Pentium-maskiner, har Intel nu gjort processoren til den førende på markedet. Efterfølgeren, Pentium Pro, er blevet lanceret, men da den kører dårligt med 16-bit-programmer (f. eks. DOS og Windows 3.1) er den kun blevet en begrænset succes blandt de almindelige brugere. Mange edb-butikker har da også besluttet sig for at vente med introduktionen af Pentium Pro-processoren.

Intel Pentium

Intel er helt klart den fabrikant, der har det største udbud med hensyn til hastigheder, og det er derfor kun naturligt, at deres processorer bruges til sammenligning – det er også derfor Intel er repræsenteret mere end nogen anden fabrikant i denne test.

Konklusion

Formålet med denne test har ikke været at sige, hvilke processorer, der er gode og hvilke, der er dårlige. Vi har bare ment, at det har været nødvendigt at give en oversigt, så man kan se, hvordan de forskellige processorer klarer sig hastighedsmæssigt. Der er således ikke taget hensyn til den sammenhæng, der oftest er mellem pris og hastighed. Det er stadig op til dig selv at beslutte, hvor meget hastighed du har brug for, og hvor mange penge du er villig til at ofre på det, men forhåbentligt har denne artikel gjort det lidt lettere for dig.

Adresser

AMD
One AMD Place
P.O. Box 3453
Sunnyvale, California 94088-3453
United States
http://www.amd.com 

Cyrix
P.O. Box 850118
Richardson, Texas 75085-0118
United States
http://www.cyrix.com

Intel Corporation
2200 Mission College Blvd.
P.O. Box 58119
Santa Clara, CA 95052-8119
United States
http://www.intel.com

Om producenterne

AMD, der er en forkortet udgave af Advanced Micro Devices, blev grundlagt i 1969 og har nu mere end 12.000 medarbejdere og en omsætning i 1994 på 2,1 milliarder dollars. Firmaet lavede tidligere Intel-kloner, men markedsfører nu AMD5K86, der er Pentium-kompatibel.

I 1995 opkøbte AMD processor-fabrikanten NexGen.

Cyrix er det nyeste af firmaerne i denne test, idet det først blev grundlagt i 1988. Firmaet markedsfører nu processorerne Cyrix 5x86og Cyrix 6×86. Cyrix havde i 1995 en omsætning på cirka 210 millioner dollars.

Intel lavede i 1971 verdens første microprocessor, der startede en revolution indenfor computermarkedet, hvor den personlige computer pludseligt kom frem. I dag sidder der Intel-kompatible processorer i cirka 75% af verdens computere. I 1994 omsatte Intel for mere end 11 milliarder dollars og havde knap 33.000 ansatte.

Hvordan vi testede…

Som du sikkert har opdaget, har formålet med denne artikel været at teste processorers hastighed. Der var med andre ord brug for et testprogram, der var ligeglad med bundkort, harddisk, hukommelsesstørrelse og lignende. Derfor faldt valget på programmet Smech, der kan findes på denne måneds cd-rom. Smech gennemfører en stor mængde beregninger og vurderer på den baggrund processorens hastighed.

: Resultater af test med programmet Smech. Lange søjler angiver høj hastighed.

Programmet kører i dos og alle computere er blevet startet i dos-tilstand, da multi-tasking styresystemer kan forringe ydeevnen. 

Tak til

Følgende firmaer har været behjælpelige i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel:

Inter Data
Jysk Computer

Comments are closed.